Diyet Nedir?

Diyet nedir? Neden diyet yapıyoruz? Diyetisyen olmadan zayıflayamaz mıyım? Bu tür sorularla sık sık karşılaşıyorum.

Bazı insanlar diyet kelimesini duyduklarında bile rahatsız olabiliyorlar. Çünkü diyet denilince akla çoğu zaman pazartesi başlanıp salı günü bırakılan, sevdiğimiz her şeyden mahrum kalacağımız, tamamen olmak istemediğimiz birisi gibi davranacağımız zorlu bir süreç gibi geliyor. Bazen de yanlış uygulanan beslenme programları ile kötü bir geçmişin olması ister istemez bir ön yargı durumu yaratıyor.

En büyük hata diyetin ne olduğunu tam olarak bilmemekle başlıyor. Diyet İngilizce bir kelime olan ‘diet’ kelimesinden Türkçeye girmiştir. Kelime anlamı ise beslenme düzeni veya beslenme programı demektir. Aslında diyete başlamak demek beslenmenizi düzenlemek, daha sağlıklı bir beslenme tarzı benimsemek veya eğer yağ oranınızda bir fazlalık var ise onu ideal düzeye getirmektir.

İlk başta neden diyet yaptığımızı sorgulamak en doğru yöntem olacaktır. Bazen insanlar gerek çevresel etkiler, gerek medyatik zorlamalarla kalıplaşmış bir standarda girmeye zorlanıyor. İstemeyerek başlanan bu süreç de kısa sürede vazgeçmeye neden oluyor. Diyeti başkaları için değil kendi isteğiniz doğrultusunda kendi sağlığınız için yapmak en önemli nokta. Bu noktada diyet yapmanın bize kazandırdığı artıları bilmek inanmanızda çok etkili olabiliyor.

Beslenmeyi düzenleyip sağlıklı hale getirmek aslında sağlığımızı düzenlemektir. Vücudumuzda fazla olan yağ kütlesi kalp damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi birçok kronik hastalığın en önemli sebeplerindendir. Sağlıklı beslenerek ideal kilomuza ulaşmak hastalıkların önüne geçmemizi ve daha sağlıklı bir hayat sürdürmemizi sağlayacaktır.

Sadece zayıflamak için yanlış beslenme programları uygulamak kilo vermenizi sağlasa da vücudunuza büyük bir kötülük yapmış olursunuz. Yetersiz ve dengesiz bir beslenme tarzı kısa sürede vitamin mineral eksikliği, saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları vb. olmak üzere birçok sorunu da beraberinde getirecektir. Bunu uzun süre devam ettirdiğinizde organ fonksiyonlarında bozukluklara neden olabilirsiniz.

Bizim diyetisyenler olarak buradaki görevimiz ise bu süreçte size bir rehber olarak yardım edebilmektir. Yani sağlıklı beslenmeyi bir hayat felsefesi haline getirmek ilk hedefimiz olacaktır. Etraftan kulaktan dolma edinilen bilgilerin yerine bu konu üzerinde eğitim almış birisi tarafından destek görerek emin adımlarla ilerlemek her zaman çok daha iyi olacaktır.

Diyetisyen denilince sadece kilo verdirmek adına bir şeyler yaptığını düşünmek de bir o kadar yanlıştır. Sağlıklı beslenmeyi, bir hastalık durumunda nasıl besleneceğini, gebe ve emziklilik dönemlerinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini öğrenmek için yine en güvenilir yol bir diyetisyene başvurmak olmalıdır.

Uluslararası Sağlık Turizmi Yetki Belgesi

Sağlı Truzim belgesi - web alt banner

Adres

map-icon

Kuşkavağı Mahallesi 542. Sokak Yakamoz Plaza No:1/4 Konyaaltı Antalya

facebookinstagram

Telefonlar